You are here
Home > music > FREDDIE MERCURY- KUM 25 A LIAM TA !

FREDDIE MERCURY- KUM 25 A LIAM TA !

(A HunHnuhnung kha)

24 Nov.1991 a boral ta Farukh Bulsara,Rock rimawi khawvel a Freddie Mercury ti a hriat lar zawk hi hrelo kan vang viau in ka ring. Aizawl khawpuiah pawh Freddie Mercury ngaisangtu pawl pakhat chuan 2012 atang khan Freddie For A Day(FFAD) hun hi an lo hmang tawh thin a, an la chhunzawm ta zel em ka hre lo. FFAD Charity  show te buatsaihin an sum  hmuh  tling khawm chu  Mizoram State Network of Positive People(MISNOPP) hnuaia tanpui ngaite tanpui nan an lo hlan tawh thin a ni.Zofate zingah pawh Freddie Mercury hian a thih hnu pawhin thu a la sawi zel mai.An thlahtute hi Persia(Iran) atanga India a rawn pemlut an ni a,an sakhua Zoroastrianism chu Muslim sakhaw zuitu Iran hote chuan an ngai theilo riau a,sakhaw zalenna ram India ah hian an rawn pem ta rawih mai a ni ber awm e.Amah Freddie pianna hmun tak erawh hi chu Zanzibar,Africa a ni thung a,Bombay a sikul kal a,a tleirawl lai hun hmang a ni.Indian hovin Freddie hi Indian origin a ni an lo ti fo hi a lo dik a nih hi.Khatia AIDS natna a buaipui ruk na kha kum 5 lai a lo ni tawh a,mahse an puangzar miah lo a,a thih dawn darkar 24(ni 2)chiah  la awm khan khawvel hriatah an puang ta chauh a nih kha.

            AIDS natna in an ei tak tak hnu kha chuan pa tawr tha leh hleitling Freddie Mercury chu a thiantha leh laina te tan pawh a awihawmloh khawp in a rawp ral a,a mitmu a tla dek a,a cher em em a,a khum pui,lal khum ang zet a lian leh mawi,satin puan var mawi tak a cheimawi ah chuan Freddie taksa rawp ral mek chu a zal ngat a,a thiantha leh chhungkhat zual tlemte tih loh chuan an tin san vek tawh.A ran vulh,a duat em em Persian zawhte tha chi pawh in a pu bula awm nuam a tih teh lul thin nen,a pu in a kalsan hnai tawh a ni tih a hre ve nge, a inthiar fihlim  tlat mai.Kar hmasa lawka a thiantha zozaite pawh kha an tin zo ta duak bawk.Khang hun lai kha chuan AIDS natna te chu sapho zingah meuh pawh an la zir chian lutuk bikloh avangin an hlau ve nasa a,a hma lawka Freddie chu AIDS vei a nih thu official a puan a han nih takah khan kai ve hlauin an tin san ta duak te pawh a ni mahna. An demawm loh,AIDS te chu a hlauhawm em a lawm.Mahse Freddie tan chuan a va na dawn em ti r’u?Amah enkawltu ber a Doctor pawhin beidawngin a hma lawk darkar khat liam ta khan a chhuah san tawh a,a bialnu hlui Mary Austin pawhin duat leh hmangaih takin a thih dawn darkarah chuan a biangah mittuisur zung zung chunga fawp in chu zan thim rapthlak takah chuan Freddie Mercury chu a chhuahsan ve ta bawk a ni.Freddie Mercury chu London,Kensington hmun a a in lian leh manto,ropui tak a hung khup mai,British Pound Sterling maktaduai 4(Rs maktaduai 360/-) man,bedroom ringawt pawh pariat zet nei,lal in ang mai a ropuiah chuan natna khumah thih  nghakin khawhar takin a zal mek a ni,a va lainat awm em!

            A enkawltu doctor tam tak zinga pakhat Gordon Atkinson chuan chanchinbu mi leh a fans te,pawn a lo nghaktute chu Freddie chu a chatuan hmun panin a kal tan mek a ni tih thu a hrilh a,fans te an ngui nghuai mai,tih theih an nei tawh silo.

            Chu in ropui tak chhung a khum ropui leh nuam takah chuan Freddie Mercury hmel dang bem mai leh cher em em,tunhma Freddie Mercury an na reng reng nei tawh lo chu khawhar takin a zal mek a,a khum bul vel leh a lukham ah te,a pindan banga a thlalak lian pui pui,a vanglai hun thlalak in tar chiai chuai te nen chuan in anna pakhat mah an nei  tawh lo.A thaw a zawi tial tial a,a meng dava riai a, a chau em em ringawt mai a ni.A thian tha leh laina te leh a doctorte meuh pawhin an chhuahsan zo ta.Chu in mantam leh ropui chu a ruak huai mai a ni ber.Mahse a thian tha leh rinawm,englai mah a kalsan ve ngailotu pakhat in a la awmpui,chu pa chu tu dang nilo in sixties hun laia rock band lar em em lo ho tawhtu,a hming chawi a an group hming pawh phuah ngat,drummer a nih bakah an hmuipui pu ber ni bawk thin,Dave Clark Five band hotupa  Dave Clark khan a kut a vuanin a la thutchilh tlat mai.

            Tun ni 2 chhung khan Freddie hian engmah a eiin a in tawh lova,a meng peih chang chang a,zawite te chuan a la tawng peih,mahse nikhua erawh a hre mumal tawh lo.A bedroom ropui tak chei mawi nan a thil hlui manto tak tak(antiques) a lak khawm te,Japanese leh French painting mawi tak tak,to tak tak a a lei a tar-te,a fans ten card leh duhsakna thil dang dang an thawn a khum bula a tar leh dah niai nuai te chuan a lakah awmzia an nei thei tawh lo.Darkar 24 kal ta a a thupuan chhuah,a publicist Roxy Meade-a’n a tar chhuah te chuan awmzia a nei tawh bawk lo,a tlai tawh.Chu a thupuan chu heihi a ni: ‘HIV positive niin AIDS natna ka nei a ni tih hi puan chhuah ka duh em em thin a.Mahse ka chhungkhat laina leh thianthate ka ti chi ai lutuk ang tih ka hlau bawk si,chuvang a zep chu ka ni ber mai.Tunah chuan a hun a lo thleng ta ah ka ngai a,ka thiantha,chhungkhat laina leh fans te zawng zawng hriatah thudik chu ka puang ta a ni.He thu hria a piangin he natna hiuatthlala leh tihbaiawm dona kawngah min thurual pui a hma in lo lak zui zel ka duh tak meuh a ni’  tiin.

            Engtik hunah pawh FreddieMercury chuan khawvel hi a chhuahsan thei reng tawh a ni tih chu hre hlawm teh meuh mahse a then leh rual lainate chuan chuti mai tur chuan an la phal lo.A natna tihbaiawm tak avang chuan a bul hnaia awm thlahlel tak pawh an awm tha ngam tawh lo chung pawh in mual liam mai tur chuan an la phal hlawl lo.Ni hnih khat tal chu min la dam pui ang chu ti a beisei tak a an thlir laiin November ni 24,1991,Pathianni zan dar 7 a lo rik chuan ‘Rock rimawi lalpa’ ti a chhal ve ngam hial khawp a rimawi khawvel chawk danglamtu Freddie Mercury chuan he lei anchhedawng hi hnuchhawn in a chatuan ram a lo pan san ta a ni.Na viau e ti lo chuan a thih mai hi an ring phal hlawm tlat lova,hetih vang hian a band member puite,a thian thate leh a nu leh pa,Jer Bulsara leh Bomi Bulsara te pawh an chenna Feltham atangin an fapa a zual tih hria a lo tlan ve vang vangin a damlai hmel erawh an rawn nang hman ta lo a ni.Ti ti ah chuan a nundan mak tak avang hian a nu leh pate nen hian an in hnim hnai vaklo niin an sawi a,mahse heihi thudiklo a ni awm e,a nu leh pate hian an fa neihchhun Freddie hi an hmangaih in an kan fo niin an sawi.Tih tak takah chuan a nu leh pa,khawthlang culture tui pui lem lo leh rock rimawi khawvel ngai thei vak lemlo tan chuan an fapa hi han belh bul fo chi a nilo pawh a ni ve mahna,dem ngawt chi an ni lovang.

            A boral thu hi hemi zan,zanlaiah khawvel hriatah puan a ni chauh a,hetiang in: ‘Freddie Mercury chu zanin dar 7 khan London a a chenna inah hahdam takin a thi ta.AIDS natna in a thlen awmnapui(broncho-pneumonia) vang a thi a ni’ tiin.Vui liam a nih hnu khan a bula awm reng thin,a dawm hlumtu Dave Clark chuan Freddie chu hlim hmel pu chung a ral ta riai riai niin khawvel hriatah a puang ve leh bawk a, ‘Engmah sawi tawh lovin thlamuang takin a muhil ta a ni ber mai,ram tha zawkah a kal ta a ni’,tiin.                                                                                                A thih dawn hnaih ni 4/5 vel la awm lai khan a natna hi a zual nasa hle a,a mit te a del ti tih a,a thaw a hah em em bawk a.A thian bul hnai tak tak,Elton John,Kenny Everett(radio thupuangtu lar),Queen member ho leh milar tak tak ten an rawn kan a ni.A bialnu hlui Mary Austin pawh hian a enkawl rei ve viau mai.Mary hi a in atanga hla vaklo ah Freddie hian in ropui tak a lei sak nghe nghe a ni. ‘Amah pawh khan a hun tawp a hnai tawh a ni tih chu a hai lo,chuti chung chuan hlim hmel put hram hram kha a tum tlat a,a chang phei chuan fiamthute pawh a thawh thin.Nitin a natna kha a zual zel a,a ei in a in thei tawh lova,mahse a dam chhung hun a hman danah inchhir-na a neih loh thu min hrilh fo mai.Ka inthiarfihlim san dawn khan a biangah ka zu fawp a,a kut ka vuan a,ka hmangaih a ni tih ka hrilh a,ka kalsan ta a ni.Freddie na tuar hmel kha hmuh hreawm ka ti lutuk,khatiang kha ka hmu leh duh tawh ngailo,’ mittui tla per in a ti ve thung.

            Freddie Mercury hi a thih hian kum 45 mi lek a ni.A han thi chiah chu khawvel hmun hrang hrang atangin rock star lar tak tak ten pangpar leh uina thu an rawn thawn nasa kher mai.Chung zingah chuan a band memberte,Brian May,Roger Taylor leh John Deacon te uina thu ziak – ‘Kan chhungkua a member duhawm ber leh ropui ber kan chan ta.Kan lungngaihna hi thu in kan sawi chhuak thiam lo.A dam chhung a a thil tih ropui tak tak te kha kan chhuang a ni.Khang hun hlimawm tak a hova kan hmang thei kha vannei kan va in ti em!’tiin.

            Freddie Mercury hi a thilphal zia an sawi fo thin bawk.A thih atang a ni reilote ah khan a hla,Queen  hla hit ropui ber ni bawk ‘Bohemian Rhapsody’ chu AIDS charity pakhat ‘The Terrence Higgins Trust’ hnenah neitu nihna(rights) a lo pe a ni tih an puang a,he hla an release nawn leh khan copy tam tak hralh leh a ni a,chung a sum lut zawng zawng chu he AIDS Charity ah hian an chhunglut  vek a ni.

            A thih atang a ni li naah Freddie hi London Crematorium ah phum a ni ta a,uina thu(message) leh pangpar tam zia chu sawi in a siak lo a ni ber.

            Kan sawi tawh ang khan Freddie Mercury hi Zoroastrian sakhaw zuitu a ni a,eng sakhua mah hi Freddie te ang chuan an lak thutak vak chu a rinawm lemloh na a,a han thih takah chuan dan anga thil tih a ngai ve tlat si a le.Zoroastrianism sakhua hi khawvel a sakhaw upa pawl tak a ni awm e.Zawlnei Zoroaster(Zarathustra an ti bawk)in BC 1500 a a hmuhchhuah a ni a,khawvel pumah hian he sakhaw zuitu hi mi 120,000 vel chauh awm in Britain ah phei chuan 6000 vel ten tawn chauh an awm a ni.

            Sasaw thing thami a uluk tak a kuang an siam,satin puan a uluk taka an khuh,a chunga rose par sen pakhat chiah an dah ah chuan Freddie Mercury ruang chu zalh in an sakhaw Biakin ah chuan zah takin an zawn lut a.Zoroastrian puithiam rual ho chuan an pathian Ahura Mazda hnenah hmanlai Avestan tawng ngat hmangin a thlarau chhandamna an dil sak a,a vuitu mi 40 te biak nan tih loh ah chuan puithiamte hian vui hun chhung minute 25 zet chhung hian saptawng an hmang lo a ni.

            Vuina hi amah Freddie duh dan ang takin a larlo thei ang ber a buatsaih a ni a,a thian bul hnai leh chhungkhat laina tak tak te chauh an tel a ni.Vui chhung zawng hian a nu leh pa bakah a bialnu hlui Mary Austin leh zaithiam Elton John te chu an tap tluanchhuak zak a ni.An ni bakah hian a thian bul Dave Clark,Queen member 3 te leh Brian May bialnu,Anita Dobson te pawh an mittui a sur nasa hle bawk.

            Zing dar 9 ah chuan Rolls Roys car dum tle hlurh mai Freddie ruang phurtu chu West London thlanmual Kensal Rise hmun pan chuan muang changin a tawlh ta zul zul a,ruang phur motor hi Daimler car panga,pangpar,card leh uina thuziak Freddie-a’n a thih hnu a a dawn zozaite phurtu te chuan an zui nghal a,an hnungah Mercedes car pasarih zet,rock n roll khawvel a mi ropui berte zing a mi Freddie Mercury vuitute chuanna chuan a rawn zui bawk a ni.

            Musician vuina a ni bawk a,a vuina inkhawmah pawh music in hun a chang nasa hle.Soul singer lar em em,amah Freddie Mercury pawhin a lo ngaihsan em em thin Aretha Franklin record ‘Precious Lord,Take My Hand’ tih chu kuang an rawn zawn luh laiin an play ruai ruai a,chutah Aretha Franklin hla tho ‘You’veGot A Friend’ chu an han play zui leh bawk a,vuitute thinlung a khawih thar hle.Chutah opera lam an han play leh ta thung,Spanish hmeichhe opera singer,amah Freddie pawhin a lo duet pui tawh Montserrat Caballe hla ngei chu an han play leh ta bawk a nih kha,a hun leh hmun nen a in rem kher awm e.

            Pangpar  rawn hlantu te zingah David Bowie,U2 leh Gary Glitter te hming a langsar hle a,Gary Glitter phei chuan arsi pianzia a siam pangpar lian elkhen a rawn dah a,arsi pianzia a han thlang kher pawh hi Freddie tluka ‘star’ tling hi an awmlo a ni tih entirna mai a ni.Ti hian a ziak a: ‘Freddie,kan ui em em leh kan theihnghilh tawh ngai loh tur chu’, tiin.A bialnu hlui Mary Austin pawhin rose par eng leh var  tam tawk chungah lehkha them in hetiang hian a ziak bawk: ‘Ka duh ber leh ka hmangaih em em tan ka hlan e,i tana rinawm thin’ tiin.A thian Dave Clark thung chuan : ‘Ka thian,nunna hi chatuan a tan a ni a lawm,khawvel tana i hnathawh pawh hi chatuan a tan bawk a ni’ tiin a ziak thung.Elton John hian Heart shaped(thinlung pian zia) pangpar,rose par sendang a siam a rawn keng a,thuziak mawlte hetiang hian a hnutchhiah bawk: ‘Ka thian i nih avangin ka lawm e.Ka hmangaih fo vang che’ tih hi.Freddie ngaisangtu dang,mi lar Boy George thung chuan : ‘Duhtak Freddie,ka hmangaih che’ ti ngawt in thu ziak a rawn thawn thung.Heng a uina thuziak dawn zawng zawng a rilru khawih ber erawh chu a nu leh pa ten an fapa neihchhun ngawih ngawih Freddie Mercury an  uina thuziak an hnutchhiah : ‘Kan fapa duhtak Freddie,kan hmangaih che a,kan hmangaih reng ang che,I Nu leh Pa,’ tih  mawl tawite a an ziak hi a ni.Tichuan kumkhua a a sakhmel kan hmuh ngai tawh loh turin rock star ropui leh band ropui Queen hotupa Freddie Mercury chu a taksa piallei a luang ral turin West London thlanmual Kensal Rise ah chuan ui em em in an zalh ta a ni.

                        ‘Death on two legs,you’re tearing me apart,

                         Death on two legs,you’ve never had a heart of your own’,Freddie Mercury.

 

Leave a Reply

Top