You are here
Home > article > RINAWMNA LEH ZO KRISTIAN-TE

RINAWMNA LEH ZO KRISTIAN-TE

 

Mizote hi tunhma chuan hnam rinawm,huaisen leh tlawmngai a sawi kan ni thin a.Mahse tunhnu hian rinawm,huaisen leh tlawmngai a in chhal fo ngam tur kan ni em tih te hi ngaihtuah tham tak a ni ta tlat mai.Tlawmngaihna chung changah hi chuan kan la chhuanawm viau chuan a lang a,mahse hmanlai kha chu a tluk ta lo deuh in phutchhuah tlawmngaihna te pawh a ang dawn dawn ta in a ngaih theih awm e. YMA hi awm ta lo se,he Mizo tlawmngaihna kan tih fo hi tun ang hian a la nung ang em tih pawh hi ngaihtuah tham a ni bawk.Rinawmna leh huaisenna chung changah phei hi chuan tunhma kan pha ta lo leh zual hle.Kan rinawmloh zia sawi tur tam tak a awm laiin kan rinawmna lam hi chu tlemte chu sawi tur a awm ve ta chauh mai.Huaisen chung changah pawh tunhma kha chuan hnam huaisen chu kan ni ngei thin e,Indopui 2-na lai hun te thleng pawh khan kan Mizo sipaite kha huaisen a sawi an ni fo.Mahse kan ram a lo buai a vai sipai kan han hmachhawn chiah atang khan he hnam huaisen tak thin kha a lo huaisen lutuk ta lo ni te hian ka hre ve thin.Vai sipai kan hlau em em a,a hnuah phei chuan kan lo ngam ve viau thin vai naran pawh kan ngam ta manglo zui a, Zoram pawnah phei chuan a tam zawk chu kan ti duk tawh mai a nih ber hi.Chuvangin Mizoten thupui bera kan neih tak fo chu ‘Hmanah chuan….’ tih kha a ni tawh ber mai a nih hi maw. ‘Hmanah chuan hnam huai,rinawm leh tlawmngai kan ni’ tih hi kan thupui a nih reng fo dawn chuan hma lam hun a englo viau ang le.

                                                                                                                                                            Tunhma kum 30 ai a tam mah  liamta ah khan Zo hnahthlak mi pakhat Shillongah khuan a awm a,an sawi danin  matric/BA pass lo te pawh khan chupa hnen atang chuan marksheet/certificate lem  leiin tha tak takah an pass leh mai thin an ti a.Sorkar beng pawh a thleng a ni ang,heng certificate lem nei ho hi thawkkhat lai kha chuan an man nual mai. Tunlai chuan markshheet chungchangah chuan hetiang hi a awm tawh lo turah ngai ila,he pa pawh hi khawnge a awm pawh kan hre tawh lo bawk a,a reh fel hmiah tawh ni hmiang ka ti mai a.He marksheet lem zuartu hi Mizo Kristian a ni a,kohhranah pawh member a ni.A marksheet lem leitu tam berte pawh kha Mizo Kristian tho an ni.Khang marksheet lem leitu thenkhat kha keipawh in hriat ka nei ve.Tunhnu deuh a che buai fe fe leh,jail a tang ta hial pawh an awm a ni. Khatiang marksheet lem lei leh hralh kha Mizo Kristiante zingah a reh hmiah tawh emaw kan tih laiin he article ka ziah mek lai a Zonet Fakselna Huangah chuan mi pakhatin IT Department ah Certificate lem hmang a hna thawk an awm ni awm in a rawn tarlang leh tlat mai.Certificate lem chung changah ringawt pawh Mizo Kristiante hian rinawmna kan tlakchham zia chu sawi tur a awm nual mai a nih hi.

            Tunhma a hnam rinawm,kawngkapui pawh thingfak a do mai thin,rukru leh misual rinawmlo ten hmun an chan ngailohna Mizo hnam kha khawvel lo changkang zelah hian hnam rinawm a hriat kan nih thinna a bo ta hle mai.Nuihza siam nan a an hman thin mai phei chu a ni na in,Mizo chartin ai a vai chartin a tling zawk te,Mizo cubic lung ai a vai ringlomite cubic lung a tling ta zawk a an sawi thinte hi dawt a nilo a sin.Fiamthu phenah hian thutak a awm thin.

            Ka chanchinbu lak ve, ka dah that ho ka han ching chhuak a.Hetih hun lai a front page luah chanchin thenkhat chu han tarlang mai mai ila:ACB in …..Director la,bail in chhuak nghal,Buhfai hralh ruk chingte hrem tum(The Aizawl Post ni 3.8.2010),Chiahpuam thubuaiah mi 9759 in hnamhnawih,Mizoramah Bank lem 21 awm(The Zozam Times 13.7.2010),Chiahpuam sum nuai 40 man belh(Zalen ni 18.7.2010),Melriat ah buhfai hralh ruk man(Tawrh Bawm ni 21.7.2010),Medical certificate ringhlel,Bank sum tih chingpen thuah Dy.Manager man,Supply tih chingpen tih tawp tumin tan la mek(The Aizawl Post ni 27.7.2010),Pawisa telna inbumna laka fimkhur turin RBI in mipui chah,Buhfai hralhruk kaihhnawih ah man(The Aizawl Post ni 18.8.2010),Mizoram 4534,99,830.139 Sq.Km in a zau belh(Evening Post ni 20.7.2010),Dan bawhchhia a electric hmang ru 350 man an ni(Zalen ni 12.9.2010).A dang pawh a tam mai a,chanchinbu a mi zawng zawng chu kan tarlang senglo ang.Mizoram sq.km a a zau belh tih hi a awmzia chu inhmun lo ram enkawltu lam in LSC a pek thuah nasat lutuk vang a ni ber a.Hei pawh hi dawt a thil tih a tam vang a ni.Kan LSC neih zawng zawng atanga chhut hian kan ram hi khiti khawp a zau khi a ni daih a,mahse a tak takah chuan khi ai khian a zim hle si a ni tih lan nan ka han tar chhuak ve a ni.Kum 2010 hnu lam chanchinbu a ka hmuh zawng zawng phei chu tarlan sen a nilo a,ka tarlang lo law law mai.

            Mizo Kristianten rinawmna kan tlakchham zia ti lang chiang em em pakhat leh chu kan population ai a nuai 2 zet a kan ration card a tam tih an han hmuchhuak te hi a ni,a va zahthlak em!Kan duham na lutukah hian khua kan hmu tawh lo a,ration card kan siam in kan chhungkaw member ni hleilo te kan telh hrehlo a,kan member thi tawhte thlengin rei tak kan telh thin a nih hi.

            Bazarah han kal ila,kan sa duh zawng leh thlai duhzawng pawh kan lei tha ngam tawhlo a ni ber a.Chakai ni se tur a hrai a nih kan ringhlel a,sangha rep ni se chuti bawk.Mizo Kristian theuh theuh tumah hi kan in ring zo tawhlo a ni ber e.Hei hi eng dang vang mah a nilo,kan rinawm loh em vang a ni.Lunglei bul a De lui chengkawl saw a tui an ti a,Lunglei khawpui a chengkawl zuar tawh phawt chu khawi chengkawl nge tih han zawt ila, ‘De chengkawl’ an ti deuh vek mai,mahse a tam zawk chu a ni teuh silo.Kan thil kan hralh theih na tur a nih phawt chuan Mizo Kristiante hian dawt sawi pawh kan hreh tawhlo a nih hi.Balhla hmin ang a lang nazawng pawh hi damdawi hmang a hmin ang a lan tir,a chhung erawh hmin silo a ni ta fo bawk.Hetiang hi khaw karkawng thil zawhnaah a hluar bik.Kan sa zuar thenkhatte lah chuan sa hrisello leh duk dak manglo pawh a leitu in kan hriat dawn loh chuan an hralh hreh tawhlo a,heng mite pawh hi an veng kohhranah chuan kohhran member an ni ve vek tho.

            Mizo Kristian,1980 hma lam a sorkar hnathawk tam berte kha chu kan pian kumah kan daw vek a,kan kum tak aiin kan naupang deuh vek.Heihi a chhan chu khang hun lai khan kan zirtirtute khan matric kan pass khan an rin ang ang khan kan kum an lo dah in,an lo ti naupang tlangpui a.Chu chu kan ring ta mai a,a diklo tih kan hriat hnu pawhin tih dik tum kan awm chuang lemlo.Thenkhat phei chuan remchang hmu ila,kan in ti naupang duh reng niin a lang.Hetiang a a ruk a pension/retire har duh vang a kum tih naupan tum a ‘file’ lo ti khawlo te pawh kan rual u te khan an sawi ka hre tawh a ni.Chutiang ti tute pawh chu Mizo Kristian tho an ni.Sawi tawh ang khan kan pian ni leh kum a dawt kan sawi deuh vek avang hian sorkar hnathawh kawngah kan pension/retire hun tur aia tlaiah kan pension/retire vek a,chumi awmzia chu sorkar pawisa leh hun kan eiru a,kan hnuaia mite promotion tur thlengin kan dang thin a nih hi.Hemi chungchangah hian Pu Saingenga,P.U.College,Aizawl, Principal thin kha a fakawm hle.A pianni diklo a ziak a nih ve tho avangin a pension/retire hun tur aia hmaah,a pian kum dik tak atanga chhut a a pension/retire hun tur kum diktakah a pension/retire  ngam a ni.Ni,Mizo zingah chuan Kristian dik tak ni chunga sorkar hnathawhte hi a harsa a,thil diklo,a lian emaw a te emaw tih ngai deuh tlat hian a lang a,engemaw han ziahbo maite kha a lo tul thin tak a,dik taka thil tih tum tan harsatna chin a awm tlat thin ni in a lang. Missionary ni mek Khawtinkhuma chu Health Worker a ni thin a,a pianthar veleh Kristian piangthar tan sorkar hna dik taka thawh har em a a hriat avangin a hna a bansan a,full time in Missionary a tan a in pe hmiah mai tih an sawi ka hria a,ropui ka ti hle mai.Amaherawh chu Mizo Kristian sorkar hna thawk te hian diklo takin thil an ti vek a,sorkar hna thawk tlak an nilo tihna zawng a ni love,mi fel leh rinawm chu an awm teh meuh,a tam erawh chu an tam lutuk lo a ni mahna.

            Hman deuh khan khawizu lem te,ha tih faina lem te grep wine lem thleng a zuar a mi bum an awm thin a.Khang an thil lem zawrh te kha taksa hriselna atan a hlauhawm tak vek an ni.Khang zuartute kha Mizo Kristian tho an ni.Kan zu zuar hote pawh hian an hlawkna tur a nih dawn phawt chuan an zu siamah thil thalo telh an hrehlo niin a lang.Anmahni dawr thintute kha thi thuai mahse pawi an tilo a niang,an hlawk dawn phawt chuan.Hetiang titute hi Mizo Kristian te tho an ni a,an vengah kohhran member an ni ve vek tho.Mizo Kristian,Lalpa zawnchhuah ram a cheng inti leh Pathian hnam thlan ni a in ngaite hi kan Pathian rinawm tak lakah hian kan rinawm hlawllo a,kan Pathian hi kan ti mualpho tak zet a ni tih hi kan ngaihtuah ngai em aw?

            Kan rinawmloh avangin sorkar in a hnathawkte tan a Leave Travel Concession(LTC) a siamsak thin pawh tih tawp sak kan ni daih tawh.Silchar leh Shillong thleng chauh a kalte pawhin Kanyakumari thleng a TA kan bill zel vangte kha a ni ber ang.Thenkhat phei chu station chhuahsan miahlo a bill te pawh an awm a ni.MR Bill a sorkar a strict em em na chhan pawh hi ‘dawt MR’ a tam vang a ni tih kan hria.Kan TA/DA bill dan hrim hrimah pawh kan rinawmlo,kohhran upa meuhte pawh an fihlim chuanglo awm e.Thlarau MR(Muster Roll) te pawh kan sawi thin kha,kan la hria em?A mak a ni ti rawh u.Kan sorkar NLUP pekchhuah kawng a a fimkhur em em pawh hi a demawm loh,kan ram hruaitute hi kan rinawmloh zia hrechiangtu  an ni tlat a lawm.Revenue Dept. a inhmun lo ram in pekthuah a awm fo mai te,inhmun awm tak taklo hralh a ni thinte hi tu te tih nge?Kohhran a lawi ve tho te an ni lo’m ni? Eiruk thubuai avanga sorkar hnathawk,officer leh officer lo te pawh suspend an va tam em!ACB te hian chhui tur an va ngah em!An chhui senglo a nih ber hi.Engatinge interim bail leh anticipatory bail tih te hi mi nazawngin kan hriat bel tak hlei hlui mai le?Krista zuitu,Mizo Kristiante,miin rinawm tur a an ngaihte kan rinawm loh vang a ni tih hi phat rual em ni dawn?

In en chian kan ngai e : A nawlpui hi chuan rinawmna kan tlachham a ni e,zep thu a chenglo.Heti te chuan engtin nge kan vel a ringlo mite hi Krista hnenah kan hruai theih teh lul ang le?Kan vel a ringlo mite hian kan nun an thlir a,kan nun an chhiar a sin!Lunglei vai dawrkai hlun Pu Birena chuan Kristian nih tul a tilo,kan danglamna a hmulo a,kan rinawmna aiin kan rinawmlohna a hmu tam zawk tih min hrilh. College a ka thawh pui thin S.K.Prasad chuan ‘Kristian nih hi a tulna ka hrelo,in thusawi thin leh in nun dan a in anglo,in danglamna ka hmulo’ a ti. In enchian kan ngai khawp mai.Ringlo miten kan that bikna leh kan rinawm bikna an hmulo a ni.Pathian rawngbawl a tei chhuak thinte pawh an bang chuanglo.Hmanah Speaker lar takin Crusade na a zai tur a a hruai thin,kan lo mikhual ve tawh chuan a pa damlo phaiu hruaina tur sum an mamawh avangin pukah min dil a,ka neih zawng zawng aia tam puk chawpin ka pe a,kum 9 a liam ta,a hmel ka hmu leh tawh ngailo.Kha mi kha rawngbawl a Pathian faka zai thin a ni.Pathian in a tih thianghlim a chhal a,tui damdawi hmang a Aizawl Electric veng a rawngbawl thin pawh kha a tak takah chuan zu rui thin,hmeichhia a hmuh fal a khawih duh mai thin a lo ni a,police in an man ta nghe nghe.A Lalpa lakah a rinawmlo a,ringtute a la bum zui a nih kha.

            Sawi hmaih hauh loh tur chu chiahpuam puakkeh ta kha mawle.Chiahpuamah khan Mizo Kristiante sum leh pai leh hausak thut duh vanga kan rinawmloh zia chu a lang nasa hle.Hei bakah RBI meuhin Bank leh Financial Institution lem a a puan neitu leh buaipuitu Mizo Kristiante zing a kan lo awm ve nuk maite khan kan hausak phah dawn phawt chuan kan hnam pui leh kan Kristian puite chu bum hlum thak pawh pawi ti lo khawpin kan duham in kan lo rinawmlo a ni tih a ti lang chiang hle a nih kha.

            Mipat hmeichhiat hman diklohna,uirena sual lo tam ta em em mai te pawh hi Mizo Kristian rinawm chu ni tlat fo ila chu he tiang em em hian a punlun lo tur.A zir mite sawi dan in Aizawl khawpuiah ringawt pawh hian mipat hmeichhiatna lama rinawmlohna avanga nupa hlimlo leh inthen hial pawh tam tak an awm tawh an ti a ni.

            Kan rinawm lohna langsar tak pakhat dang leh chu inkhelh nikhua ah,under 20,under 15 tih velah hian kan kumah dawt kan sawi nasa thin hle bawk mai.Hengte hi chu kum dik tak hian ti mai theuh ila,a tha mai tur hi a ni a.Under 20 a khel zingah han en reng reng a kum 20 pel tawh tih hriat rengte kan han lim tir puat puat thin mai hi chu a zahthlak a ni.Complaint awm mahse under 20 a nihna certificate lem kha a lo nei khiau zel mai bawk si.Birth Certificate te pawh hi a lem a lo awm leh zel a,pian kum mai ni lovin pianna hmun thlengin a thiamte chuan an lo ti danglam leh mai zel bawk.A lem lem khawvel kan buaipui em avang hian Mizo Kristiante hi kan lem vek tawh a,ringtute mize zahawm ber pakhat rinawmna pawh hi a tam zawk chuan kan bosal tial tial chu a nih hi,in enchian kan ngai a ni. ‘Hmanah chuan Mizo te hi hnam rinawm kan ni’ ti a thawnthu sawi mai mai lovin hawh u,Mizo hnam rinawmna,ringtu kan nih hma daih a kan lo chawi vul thin kha tun a ringtu kan nih tawh hnu hian i chawi vul thar leh ang u,tichuan Mizo rinawm,Kristian rinawm kan lo ni leh dawn nia.

Bei nge sei Run dung le : Mahse ngaiteh, thahnem ngaih luatah a thim lam hlir kan ziak a.Mizo Kristiante zingah hian rinawm tak tak,Baala hma a thingthi ngailo chu an la tam mai,beidawng lutuk lovang u.Kan local TV ah leh kan nitin chanchinbuah te pawisa tam tham tak bo char thute,taxi a thil theihnghilh taxi pu in a pek let leh te leh thil dang tamtak pawh a awm a nia.Mizo thisen ah hian rinawmna leh tlawmngaihna chu a la awm tlat a.Khawvel thang zel vang a sum leh pai itna,nawmsak leh hausak thut duh vanga mi thenkhat, chu rinawmna hmet mit ta mai  chu an awm thin vang in rinawm ta lo lutuk in kan lang pawh a ni thei e.I beidawng lutuk lovang u.Kristian kan nihna nen a kal kawp tlat ‘rinawmna’ vawng nung leh tur hian kan Pathian i dil ang u,tichuan he hnam hi ‘Hnam rinawm’ tiin khawvel in min hre leh ngei ang tih ka ring tlat a ni.Kristian kan nih ang ngei hian kan nihna hi a takin lan tir ila,chutiang a kan tih chuan rinawmloh pawh tum ila,kan rinawmlo theilo ang.Tichuan kan contract hna chhe tak tak thin te,kan kawnglaih belhchian dawllo tak tak leh kan kawng rawra phah leh alkatra luan chhia leh tlolo tak takte,contract a kan in sak chhe hma leh tlolo tak takte hi Mizo Kristian in rinawmna nen a a thawh hunah chuan a chhe tawh lo ang a,belhchian a lo dawl tawh ang a,a lo tlo em em tawh bawk dawn a ni.

 

Leave a Reply

Top