NAZARETH

‘Nazareth’ han tih hi chuan Mizo Kristian tam zawk thinlungah Palestina ram a lo lang a,Isua hun lai thlirin lung a leng nghal deuh ruih tlangpui awm e. Thangthar rimawi ngainaho rilruah erawh chuan seventies lai a rock band lar zet, an hla thenkhat Zofate pawhin kan lo tuipui  em em thinte kha a lo lang tel bawk ang. Rock n Roll khawvelah hian band hming maksak tak tak hi a tam mai, chung zingah chuan khua leh ram hming chawi band hming pawh a awm nual.Ram/khawmualpui hmimg chawi America,Asia,Europe,Japan  tih hming pu band hlawhtling tak takte pawh kan hre awm e. Khaw hming chawi band pawh engemaw zat an awm,hetia ka hriat theih maiah pawh Boston, Manhattan, Hanoi Rocks, Saigon Kicks, Chicago, Nazareth tihte a lo lang nghal. Kei aia hre tam pawh in awm ngei ang. Nazareth band hian an hming hi kan Bible a Nazareth, Lal Isua seilenna khaw hming chawi a an phuah emaw ka lo ti ve ngawt thin a, khang hun lai a piangthar hlim, rock music ngaihthlak chak thinte khan an hming atang khan gospel rim nam emaw tiin an hlate kha an ngaithla ngawt thin te pawh a ni mai thei e. Mahse chutiang a lo ni hauhlo mai. An band hming hi USA a Pennsylvania state a khaw lian vaklo ‘Nazareth’ hming chawi a an phuah daih a lo ni si, Palestina ram leh Bible nen chuan a lo in tuha lo nasa !

Nazareth Band hi an rawn lar tirhte khan ka lo hmelhriat ve tawh a, an hla hit hmasa pawl ‘Broken Down Angel’ phei chu record player ngei khan kan play nasa thin teh e. Khang hun laia kan Zo rock band te pawh khan an cover nalh thei thin khawp mai. He hla hi khawvel hriat an nihna chu a nilo na a, a lar thawkhat hle a, radio ah pawh play nasat a hlawh hle thin awm e. Khawvelin an hriat tanna hla erawh chu ‘Hair of the Dog’ leh ‘Love Hurts’ an cover hi a ni. Love Hurts hi Felice leh Boudleaux Bryant te inphuah tawm a ni a,1960 khan The Everly Brothers(Duo), Mizote zingah pawh lar em em thin khan an lo sa lar daih tawh a, an sak dan style leh version erawh chu a in ang lo viau thung. 1975 a Nazareth in slow rock style a an han sa ve ta chu an lar pui ta em em mai a, an vocalist McCafferty aw tham mawi leh sang(falsetto) mawi em em mai,chak bawk sin en khan a lo in rem em em mai lo niin, international hit an neih hmasa berte zing a mi  a lo ni ta. Love Hurts hma 1973,April ah anmahni irawm chhuak ngat ‘Broken Down Angel’  kha an released a, an album Razamanaz ah khan an telh bawk a, he hla hi khatih hun lai a British heavy metal/hard rock band lar Deep Purple bassist Roger Glover-a’n a produced a, hard rock hla tha tak a ni

Nazareth hi Scottish band an ni a, scot ho khuan British rock music scene ah hian thawm an nei lian hle, chu chu sawi thui lo mai ila. Scotland khaw pakhat Dunfermline ah December 1968 khan an indin a, vawiin thleng hian an la tour reng a nih hi(Dunfermline khuaah hian ka kal ve ngat tawh a nia, north pole a hnaih tawh bawk a, April thla khan zan dar 10 ah ni a tla vel chauh, ni an nei rei a, zan a reilo hle thung-RH).An din tirh a memberte chu – Dan McCafferty-vocals, Manny Charlton-guitarist, Pete Agnew-bassist leh Darrell Sweet-drums te an ni. An vocals McCafferty aw tham(gravel voice) mawi tak mai hian a hla sak tur a thlang thiam bawk a, an vanglai kha chuan an hla sak apiang deuhthaw kha an hit viau vek zel mai. Hetia Nazareth band chanchin ka han khuk thar pui hluai nachhan hi eng dang ni lovin,hmanni lawka Zawlkhawpui min rawn tlawh ve avang khan rilruah an lo thar a,an chanchin ziak hi min ti chak ta deuh a ni e. Hei rock band lar thin ten Zawlkhawpui an tour map ah min lo telh ve ta a, an hming mai kan hriat thinte kha an hmaichhan ngeiah an hla hit te sa a an zai leh play te kan lo thlir ve thei ta hi a lawmawm khawp mai. Amaherawh chu tute fiamthu ang deuhin kan lo chan ve ho hi ‘Aging rock band/star’ an la ni rih a, tun lai khawvel a par chhuang mek ho chu sawi loh 90s leh millennium thar band leh star te chu kan sum leh pai leh hmunhma  hrim hrimin a la tlin loh deuh avangin kan chah chhuak ve thei rih lo na a, Management te thahnem ngaihna zarah Smokie, Petra, Firehouse, Eric Martin(Mr Big) leh Nazareth te hialin, an vanglai ni tawh lovin,original member ni chiah tawhlo mahse,  kan Zawlkhawpui a show an rawn nei ve ta hi a ropui hrim hrim e. Hetia han sawi takah chuan Mizote ngainat em em CCR band kha keh darh tawh mahse,an zaipu  ber, an band khaipa John Fogerty hi tour te pawh a la nei thin a, a ni hi chah chhuah dan awm ve ta se, Mizo mipui lawm hlawh pawl tak tur chu niin ka hria. Hmana Smokie an lo kal khan an band original member chu an bassist Terry Utley chiah kha a ni a, mahse member thar ho khan Smokie spirit kha an awi nung tha em em tho mai. Chutiang chiah chuan tun hnaia lo kal Nazareth band ah pawh khan an bassist Pete Agnew chiah kha an original line-up a mi chu a ni bawk. Hetiang a band member, a bikin vocals tur an lak thar dawn hian original vocalist aw ang thei ber tur kha an zawng tlang pui thin a. Journey vocals Steve Perry a chawlh khan a band memberten vocalist thar tur an audition khan Perry aw ang thei ber tur an zawng a, an lak tak Filipino pa te takte Arnel Pineda khan a hmun a luah zo khawp mai. A hmel hmulo in a zai kha ngaithla ta ila, Perry aw a nilo tih hriat a har khawp ang. Chutiangin Smokie leh Nazareth te pawh hian an original vocalist aw leh zai dan ang thei ber tur kha an zawng a, an duh taka an lak te an ni bawk thin a, an aw leh style pawhin a ang viau hlawm reng a nih kha.

Nazareth band hi an hlawhtling thawkhat viau chuan a ngaih theih a, amaherawh chu rock star leh band tam ber duhthusam UK leh USA, ‘both sides of the Atlantic’ an tih thin a Top 10 kai neih ve ve ang chi ah kha chuan a che tha lutuk lo chu a nih hi, an ram UK leh Europe khawmualpuiah lar thawkhatin charts thleng sang hla pawh nei nual mahse, Atlantic tuipui ral lehlam USA ah chuan chart kai hla sawi tur an nei tamlo hle a,hei vang hi ni maw, hriat an hlawh teh chiam loh bakah an tla na viau tlat lo a nih hi. Hetiang hi a lo awm thei dawn khawp mai. Cliff Richard kha a vanglai khan heng lai thleng thlengin a lar hle a,a ni pawh kha UK, Europe leh Asia khawmualpuiah chuan a lar theih tawp a, America khawmualpui lamah chuti teh ualin a tla na lemlo thung a ni mai thei.

Khawvel huap a Nazareth in an rawn lar pui ber nita chu 1975 a an album ‘Hair of the Dog’ kha a ni.He album a track pahnih,album hming put chhan ‘Hair of the Dog’ leh midang  hla an cover ‘Love Hurts’ phei chu single pawhin an hralh tam hle. The Beatles leh Rolling Stones te hi an band ngaihsan leh an band inspired tute an ni. An band hming hi Pennsylvania state a Nazareth khaw hming chawi a an phuah tih kan sawi tawh a. A bul tak chu khath hun lai a band lar The Band ho hla ‘The Weight’ hla thu : ‘ Pulled into Nazareth, was feelin’ about half past dead..’ tih line atanga an phuah hi a ni a, he hla a Nazareth hi Pennsylvania state a khaw naran ve tak chu a ni.

1970 ah UK khawpui London ah an insawn a, 1971 ah album ‘Nazareth’ an released a,eng vak an ang lo. An album 2-na ‘Exercises’ chu 1972 ah an released leh a, hetih lai hian UK heavy metal band lar mek Deep Purple tour ah opening act ah te an tang a, tlem chuan mi hriat an han hlawh ve ta deuh a. Deep Purple bassist Roger Glover-a buaipuiin 1973 khan an album 3-na  ‘Razamanaz’ chu an puitlin a, an released ta bawk a. He album a track pahniht, Glover-a’n uluk taka a enpui leh buaipui ‘Broken Down Angel’ leh ‘Bad Bad Boy’ te chuan UK Top 10 an kai ta ve ve a, miten Nazareth an ngaihven tan ta a ni. 1973 kum tawp lam a an album ‘Loud N Proud’ te,1974 album ‘Rampant’ te,  1975 album ‘Hair of the Dog’ te chu hralh kal tak a ni chho ta hlawm a ni. Nazareth hi America khawmualpuiah tla na teh chiamlo mahse an album Hair of the Dog a a title track, ‘Hair of the Dog’ thenkhatin  ‘Son of a Bitch’an tih bawk hi a lar viau mai, seventies chho vela radio a hla play tam pawl a tling pha a, US Top 10 ah a lang pha a,ram hrang hrang 9 ah top 10 hit a kai a, ram 6 ah number 1 a kai bawk a ni. Norweigian charts ah phei chuan chawlhkar 60 zet a chambang a ni. An hla-  Crazy te,Holiday te,Dream On, Where Are You Now, Ruby Tuesday(Rolling Stones cover) leh a dangte chu Rock N Roll khawvel a hla mawi leh hriatreng tlak a ni fo tawh dawn a ni.memberte in thlak kual rengin 1971 atanga 2014 thleng khan album 24 an released tawh  a ni. An vocalist aw tham mawi em em McCafferty khan August ni 28,2013 khan hrisellohna avangin a chawlh san a, ama duh zawng tak Scottish tho Linton Osborne chu Feb ni 22,2014 khan a aiawh turin a ruat ta a ni. Osborne hi January 16,2015 thleng a tel a, Feb ni 13,2015 ah Carl Sentance chu vocalist tharah an lawm lut leh ta a, a ni ho hian an la tour ve ta zel a,Zawlkhawpuiah hial show an rawn nei ve ta a nih kha.

FREDDIE MERCURY- KUM 25 A LIAM TA !

(A HunHnuhnung kha)

24 Nov.1991 a boral ta Farukh Bulsara,Rock rimawi khawvel a Freddie Mercury ti a hriat lar zawk hi hrelo kan vang viau in ka ring. Aizawl khawpuiah pawh Freddie Mercury ngaisangtu pawl pakhat chuan 2012 atang khan Freddie For A Day(FFAD) hun hi an lo hmang tawh thin a, an la chhunzawm ta zel em ka hre lo. FFAD Charity  show te buatsaihin an sum  hmuh  tling khawm chu  Mizoram State Network of Positive People(MISNOPP) hnuaia tanpui ngaite tanpui nan an lo hlan tawh thin a ni.Zofate zingah pawh Freddie Mercury hian a thih hnu pawhin thu a la sawi zel mai.An thlahtute hi Persia(Iran) atanga India a rawn pemlut an ni a,an sakhua Zoroastrianism chu Muslim sakhaw zuitu Iran hote chuan an ngai theilo riau a,sakhaw zalenna ram India ah hian an rawn pem ta rawih mai a ni ber awm e.Amah Freddie pianna hmun tak erawh hi chu Zanzibar,Africa a ni thung a,Bombay a sikul kal a,a tleirawl lai hun hmang a ni.Indian hovin Freddie hi Indian origin a ni an lo ti fo hi a lo dik a nih hi.Khatia AIDS natna a buaipui ruk na kha kum 5 lai a lo ni tawh a,mahse an puangzar miah lo a,a thih dawn darkar 24(ni 2)chiah  la awm khan khawvel hriatah an puang ta chauh a nih kha.

            AIDS natna in an ei tak tak hnu kha chuan pa tawr tha leh hleitling Freddie Mercury chu a thiantha leh laina te tan pawh a awihawmloh khawp in a rawp ral a,a mitmu a tla dek a,a cher em em a,a khum pui,lal khum ang zet a lian leh mawi,satin puan var mawi tak a cheimawi ah chuan Freddie taksa rawp ral mek chu a zal ngat a,a thiantha leh chhungkhat zual tlemte tih loh chuan an tin san vek tawh.A ran vulh,a duat em em Persian zawhte tha chi pawh in a pu bula awm nuam a tih teh lul thin nen,a pu in a kalsan hnai tawh a ni tih a hre ve nge, a inthiar fihlim  tlat mai.Kar hmasa lawka a thiantha zozaite pawh kha an tin zo ta duak bawk.Khang hun lai kha chuan AIDS natna te chu sapho zingah meuh pawh an la zir chian lutuk bikloh avangin an hlau ve nasa a,a hma lawka Freddie chu AIDS vei a nih thu official a puan a han nih takah khan kai ve hlauin an tin san ta duak te pawh a ni mahna. An demawm loh,AIDS te chu a hlauhawm em a lawm.Mahse Freddie tan chuan a va na dawn em ti r’u?Amah enkawltu ber a Doctor pawhin beidawngin a hma lawk darkar khat liam ta khan a chhuah san tawh a,a bialnu hlui Mary Austin pawhin duat leh hmangaih takin a thih dawn darkarah chuan a biangah mittuisur zung zung chunga fawp in chu zan thim rapthlak takah chuan Freddie Mercury chu a chhuahsan ve ta bawk a ni.Freddie Mercury chu London,Kensington hmun a a in lian leh manto,ropui tak a hung khup mai,British Pound Sterling maktaduai 4(Rs maktaduai 360/-) man,bedroom ringawt pawh pariat zet nei,lal in ang mai a ropuiah chuan natna khumah thih  nghakin khawhar takin a zal mek a ni,a va lainat awm em!

            A enkawltu doctor tam tak zinga pakhat Gordon Atkinson chuan chanchinbu mi leh a fans te,pawn a lo nghaktute chu Freddie chu a chatuan hmun panin a kal tan mek a ni tih thu a hrilh a,fans te an ngui nghuai mai,tih theih an nei tawh silo.

            Chu in ropui tak chhung a khum ropui leh nuam takah chuan Freddie Mercury hmel dang bem mai leh cher em em,tunhma Freddie Mercury an na reng reng nei tawh lo chu khawhar takin a zal mek a,a khum bul vel leh a lukham ah te,a pindan banga a thlalak lian pui pui,a vanglai hun thlalak in tar chiai chuai te nen chuan in anna pakhat mah an nei  tawh lo.A thaw a zawi tial tial a,a meng dava riai a, a chau em em ringawt mai a ni.A thian tha leh laina te leh a doctorte meuh pawhin an chhuahsan zo ta.Chu in mantam leh ropui chu a ruak huai mai a ni ber.Mahse a thian tha leh rinawm,englai mah a kalsan ve ngailotu pakhat in a la awmpui,chu pa chu tu dang nilo in sixties hun laia rock band lar em em lo ho tawhtu,a hming chawi a an group hming pawh phuah ngat,drummer a nih bakah an hmuipui pu ber ni bawk thin,Dave Clark Five band hotupa  Dave Clark khan a kut a vuanin a la thutchilh tlat mai.

            Tun ni 2 chhung khan Freddie hian engmah a eiin a in tawh lova,a meng peih chang chang a,zawite te chuan a la tawng peih,mahse nikhua erawh a hre mumal tawh lo.A bedroom ropui tak chei mawi nan a thil hlui manto tak tak(antiques) a lak khawm te,Japanese leh French painting mawi tak tak,to tak tak a a lei a tar-te,a fans ten card leh duhsakna thil dang dang an thawn a khum bula a tar leh dah niai nuai te chuan a lakah awmzia an nei thei tawh lo.Darkar 24 kal ta a a thupuan chhuah,a publicist Roxy Meade-a’n a tar chhuah te chuan awmzia a nei tawh bawk lo,a tlai tawh.Chu a thupuan chu heihi a ni: ‘HIV positive niin AIDS natna ka nei a ni tih hi puan chhuah ka duh em em thin a.Mahse ka chhungkhat laina leh thianthate ka ti chi ai lutuk ang tih ka hlau bawk si,chuvang a zep chu ka ni ber mai.Tunah chuan a hun a lo thleng ta ah ka ngai a,ka thiantha,chhungkhat laina leh fans te zawng zawng hriatah thudik chu ka puang ta a ni.He thu hria a piangin he natna hiuatthlala leh tihbaiawm dona kawngah min thurual pui a hma in lo lak zui zel ka duh tak meuh a ni’  tiin.

            Engtik hunah pawh FreddieMercury chuan khawvel hi a chhuahsan thei reng tawh a ni tih chu hre hlawm teh meuh mahse a then leh rual lainate chuan chuti mai tur chuan an la phal lo.A natna tihbaiawm tak avang chuan a bul hnaia awm thlahlel tak pawh an awm tha ngam tawh lo chung pawh in mual liam mai tur chuan an la phal hlawl lo.Ni hnih khat tal chu min la dam pui ang chu ti a beisei tak a an thlir laiin November ni 24,1991,Pathianni zan dar 7 a lo rik chuan ‘Rock rimawi lalpa’ ti a chhal ve ngam hial khawp a rimawi khawvel chawk danglamtu Freddie Mercury chuan he lei anchhedawng hi hnuchhawn in a chatuan ram a lo pan san ta a ni.Na viau e ti lo chuan a thih mai hi an ring phal hlawm tlat lova,hetih vang hian a band member puite,a thian thate leh a nu leh pa,Jer Bulsara leh Bomi Bulsara te pawh an chenna Feltham atangin an fapa a zual tih hria a lo tlan ve vang vangin a damlai hmel erawh an rawn nang hman ta lo a ni.Ti ti ah chuan a nundan mak tak avang hian a nu leh pate nen hian an in hnim hnai vaklo niin an sawi a,mahse heihi thudiklo a ni awm e,a nu leh pate hian an fa neihchhun Freddie hi an hmangaih in an kan fo niin an sawi.Tih tak takah chuan a nu leh pa,khawthlang culture tui pui lem lo leh rock rimawi khawvel ngai thei vak lemlo tan chuan an fapa hi han belh bul fo chi a nilo pawh a ni ve mahna,dem ngawt chi an ni lovang.

            A boral thu hi hemi zan,zanlaiah khawvel hriatah puan a ni chauh a,hetiang in: ‘Freddie Mercury chu zanin dar 7 khan London a a chenna inah hahdam takin a thi ta.AIDS natna in a thlen awmnapui(broncho-pneumonia) vang a thi a ni’ tiin.Vui liam a nih hnu khan a bula awm reng thin,a dawm hlumtu Dave Clark chuan Freddie chu hlim hmel pu chung a ral ta riai riai niin khawvel hriatah a puang ve leh bawk a, ‘Engmah sawi tawh lovin thlamuang takin a muhil ta a ni ber mai,ram tha zawkah a kal ta a ni’,tiin.                                                                                                A thih dawn hnaih ni 4/5 vel la awm lai khan a natna hi a zual nasa hle a,a mit te a del ti tih a,a thaw a hah em em bawk a.A thian bul hnai tak tak,Elton John,Kenny Everett(radio thupuangtu lar),Queen member ho leh milar tak tak ten an rawn kan a ni.A bialnu hlui Mary Austin pawh hian a enkawl rei ve viau mai.Mary hi a in atanga hla vaklo ah Freddie hian in ropui tak a lei sak nghe nghe a ni. ‘Amah pawh khan a hun tawp a hnai tawh a ni tih chu a hai lo,chuti chung chuan hlim hmel put hram hram kha a tum tlat a,a chang phei chuan fiamthute pawh a thawh thin.Nitin a natna kha a zual zel a,a ei in a in thei tawh lova,mahse a dam chhung hun a hman danah inchhir-na a neih loh thu min hrilh fo mai.Ka inthiarfihlim san dawn khan a biangah ka zu fawp a,a kut ka vuan a,ka hmangaih a ni tih ka hrilh a,ka kalsan ta a ni.Freddie na tuar hmel kha hmuh hreawm ka ti lutuk,khatiang kha ka hmu leh duh tawh ngailo,’ mittui tla per in a ti ve thung.

            Freddie Mercury hi a thih hian kum 45 mi lek a ni.A han thi chiah chu khawvel hmun hrang hrang atangin rock star lar tak tak ten pangpar leh uina thu an rawn thawn nasa kher mai.Chung zingah chuan a band memberte,Brian May,Roger Taylor leh John Deacon te uina thu ziak – ‘Kan chhungkua a member duhawm ber leh ropui ber kan chan ta.Kan lungngaihna hi thu in kan sawi chhuak thiam lo.A dam chhung a a thil tih ropui tak tak te kha kan chhuang a ni.Khang hun hlimawm tak a hova kan hmang thei kha vannei kan va in ti em!’tiin.

            Freddie Mercury hi a thilphal zia an sawi fo thin bawk.A thih atang a ni reilote ah khan a hla,Queen  hla hit ropui ber ni bawk ‘Bohemian Rhapsody’ chu AIDS charity pakhat ‘The Terrence Higgins Trust’ hnenah neitu nihna(rights) a lo pe a ni tih an puang a,he hla an release nawn leh khan copy tam tak hralh leh a ni a,chung a sum lut zawng zawng chu he AIDS Charity ah hian an chhunglut  vek a ni.

            A thih atang a ni li naah Freddie hi London Crematorium ah phum a ni ta a,uina thu(message) leh pangpar tam zia chu sawi in a siak lo a ni ber.

            Kan sawi tawh ang khan Freddie Mercury hi Zoroastrian sakhaw zuitu a ni a,eng sakhua mah hi Freddie te ang chuan an lak thutak vak chu a rinawm lemloh na a,a han thih takah chuan dan anga thil tih a ngai ve tlat si a le.Zoroastrianism sakhua hi khawvel a sakhaw upa pawl tak a ni awm e.Zawlnei Zoroaster(Zarathustra an ti bawk)in BC 1500 a a hmuhchhuah a ni a,khawvel pumah hian he sakhaw zuitu hi mi 120,000 vel chauh awm in Britain ah phei chuan 6000 vel ten tawn chauh an awm a ni.

            Sasaw thing thami a uluk tak a kuang an siam,satin puan a uluk taka an khuh,a chunga rose par sen pakhat chiah an dah ah chuan Freddie Mercury ruang chu zalh in an sakhaw Biakin ah chuan zah takin an zawn lut a.Zoroastrian puithiam rual ho chuan an pathian Ahura Mazda hnenah hmanlai Avestan tawng ngat hmangin a thlarau chhandamna an dil sak a,a vuitu mi 40 te biak nan tih loh ah chuan puithiamte hian vui hun chhung minute 25 zet chhung hian saptawng an hmang lo a ni.

            Vuina hi amah Freddie duh dan ang takin a larlo thei ang ber a buatsaih a ni a,a thian bul hnai leh chhungkhat laina tak tak te chauh an tel a ni.Vui chhung zawng hian a nu leh pa bakah a bialnu hlui Mary Austin leh zaithiam Elton John te chu an tap tluanchhuak zak a ni.An ni bakah hian a thian bul Dave Clark,Queen member 3 te leh Brian May bialnu,Anita Dobson te pawh an mittui a sur nasa hle bawk.

            Zing dar 9 ah chuan Rolls Roys car dum tle hlurh mai Freddie ruang phurtu chu West London thlanmual Kensal Rise hmun pan chuan muang changin a tawlh ta zul zul a,ruang phur motor hi Daimler car panga,pangpar,card leh uina thuziak Freddie-a’n a thih hnu a a dawn zozaite phurtu te chuan an zui nghal a,an hnungah Mercedes car pasarih zet,rock n roll khawvel a mi ropui berte zing a mi Freddie Mercury vuitute chuanna chuan a rawn zui bawk a ni.

            Musician vuina a ni bawk a,a vuina inkhawmah pawh music in hun a chang nasa hle.Soul singer lar em em,amah Freddie Mercury pawhin a lo ngaihsan em em thin Aretha Franklin record ‘Precious Lord,Take My Hand’ tih chu kuang an rawn zawn luh laiin an play ruai ruai a,chutah Aretha Franklin hla tho ‘You’veGot A Friend’ chu an han play zui leh bawk a,vuitute thinlung a khawih thar hle.Chutah opera lam an han play leh ta thung,Spanish hmeichhe opera singer,amah Freddie pawhin a lo duet pui tawh Montserrat Caballe hla ngei chu an han play leh ta bawk a nih kha,a hun leh hmun nen a in rem kher awm e.

            Pangpar  rawn hlantu te zingah David Bowie,U2 leh Gary Glitter te hming a langsar hle a,Gary Glitter phei chuan arsi pianzia a siam pangpar lian elkhen a rawn dah a,arsi pianzia a han thlang kher pawh hi Freddie tluka ‘star’ tling hi an awmlo a ni tih entirna mai a ni.Ti hian a ziak a: ‘Freddie,kan ui em em leh kan theihnghilh tawh ngai loh tur chu’, tiin.A bialnu hlui Mary Austin pawhin rose par eng leh var  tam tawk chungah lehkha them in hetiang hian a ziak bawk: ‘Ka duh ber leh ka hmangaih em em tan ka hlan e,i tana rinawm thin’ tiin.A thian Dave Clark thung chuan : ‘Ka thian,nunna hi chatuan a tan a ni a lawm,khawvel tana i hnathawh pawh hi chatuan a tan bawk a ni’ tiin a ziak thung.Elton John hian Heart shaped(thinlung pian zia) pangpar,rose par sendang a siam a rawn keng a,thuziak mawlte hetiang hian a hnutchhiah bawk: ‘Ka thian i nih avangin ka lawm e.Ka hmangaih fo vang che’ tih hi.Freddie ngaisangtu dang,mi lar Boy George thung chuan : ‘Duhtak Freddie,ka hmangaih che’ ti ngawt in thu ziak a rawn thawn thung.Heng a uina thuziak dawn zawng zawng a rilru khawih ber erawh chu a nu leh pa ten an fapa neihchhun ngawih ngawih Freddie Mercury an  uina thuziak an hnutchhiah : ‘Kan fapa duhtak Freddie,kan hmangaih che a,kan hmangaih reng ang che,I Nu leh Pa,’ tih  mawl tawite a an ziak hi a ni.Tichuan kumkhua a a sakhmel kan hmuh ngai tawh loh turin rock star ropui leh band ropui Queen hotupa Freddie Mercury chu a taksa piallei a luang ral turin West London thlanmual Kensal Rise ah chuan ui em em in an zalh ta a ni.

                        ‘Death on two legs,you’re tearing me apart,

                         Death on two legs,you’ve never had a heart of your own’,Freddie Mercury.

 

ZAWLKHAWPUI A ERIC MARTIN CONCERT CHU

Kum zabi thar a lo her chhuah meuh chuan kan Zawlkhawpui pawh Rock n Roll Tour map ah a lo awm ve ta a,rock band/star lar tak tak lo ni tawh thinte-Petra,Smokie,Firehouse, hei tunah Mr.Big vocalist ni thin Eric Martin  tour nei mek chu kan lo chang ve leh ta a.Ka hresual em ka hrelo a,Petra bakah khan an vocalist John Schlitt kha a lo kal leh tlat khan ka hria a,ka hresual mai thei e.Tunhma leh zual,rambuai kan la nih lai khan Soviet rock band Avtograf khan Zawlkhawpuiah International Friendship Concert tih ang chi,tour hranpa ni lemlo,India leh Soviet Sorkar in thianna ti nghet tur Concert kha an rawn nei  a,sumdawnna a ni lo.

Kum zabi tharah hian khawvel huap a Rock Rimawi khawvel a lar zet zet ten min rawn pal ve zauh thin hi a vanneih thlak ngawt mai.Rock rimawi kan luhchilh ve lai tak tak khan hetiang hun  te hi lo tawng ve ila,a nuam ti ber pawl chu ka ni ngei ang.Tunah erawh chuan kan rock band leh star-te pawh ‘Aging rock star leh band’ te an lo ni tawh a,keini ho rual,seventies leh eighties rock rimawi tui pui chin ho lah ‘Aging rock enthusiasts’ chan kan lo chang ve ti tih ta bawk nen,a tih ve tak tak theih tawh loh a ni e. A hmuna kal ve ta lemlo te pawhin kan cable TV neitute zarah TV ah duhtawkin kan lo thlir ve leh tho alawm.

Chanchinbu atanga kan lo hriat danin Eric Martin hian nuam a ti viau mai a,a band Mr.Big te nen nakkum 2017 World Tour an neihah Aizawl chu an tour map a rawn rin luh hram a duh thu a sawi e an ti a,he thu hi tisa a a chang a nih tak zet chuan a tuimi te tan chuan a vanneihthlak dawn mang e.

Eric Martin hi khawvel huapah pawh an lo class sang viau mai.A vanneihna em em chu Mr.Big a a band mate pahnih Paul Gilbert(guitarist) leh Billy Sheehan(Bassist) te nen a an inkawp hi a ni.Hemite pahnih Paul leh Sheehan te hi tuntumah khan lo kal tel ve ta chiah se chu khulai Tribal Art Centre leh a chhehvel a lenglo entu mipui an hmuh ka ring.Paul leh Sheehan te hi a hranpa a an chanchin ziah tham ngat a ni.He Rock rimawi khawvelah hian an theuneu lo teh a nia.Anni pahnih hi tun tumah khan lo kal tel ve ta chiah se kei he thu ziaktu pawh hi ka insum thei kherin ka ringlo.Mr.Big hi USA super group tih ve ngat an ni a. Mr.Big pawh hi UK ah khuan pop rock band 1970 khan an lo awm tawh a,hla hit te pawh an nei a ni awm e.Seventies kha an vanglai a ni a,1978 ah an an keh darh a,1990,American Mr.Big te vanglai tak khan in din thar ve lehin 1998 khan an break-up ta a ni.UK Mr.Big chuan US Mr.Big chu an khanlo hle thung chu a nih hi.

Mr.Big hrim hrim hi hard rock super group tih hial an ni kan tih kha,an neplo.An member tinte pawh hi an turu em em vek.Kan sawi tak Paul Gilbert leh Billy Sheehan te ngat phei chu Mr.Big khai dingtu ber an nih lai pawhin side band leh side project nei reng an ni a,sessions musician an ni bawk.An part an hneh em em theuh bakah an part lo pawh an hneh em em vek tho.2009  a an re-union tour,Japan ah khan heavy metal classic ‘Smoke On The Water’ an sa a,hemi tum hian Eric Martin chuan lead guitar a chang a,Bassist Billy Sheehan chu vocalist a ni a,Paul Gilbert chuan drums a chang a,an drummer Pat Torpey chuan bass – chang thung a,an part pangai ang chiahin an play tha a ni.Guitar solo hunah khan Eric Martin khan lead guitar chu Billy Sheehan pe chhawngin Billy chuan guitar solo part chu hneh em em in a han zut chiau ve leh mai a,an guitarist thiam chung chuang Paul Gilbert reng an ngailo,ani chu drummer seat a a thu tluan chhuak thak.Heti vel hi Mr.Big ho nep loh zia chu a ni,a chiang mai awm e.

Thangthar leh zual tan chuan Mr.Big pawh hranghlui chan an lo chang leh der tawh mai chu niin,thenkhat chuan Eric Martin chu Eric Clapton emaw tiin Eric Clapton show en an lo in beisei rawl nen.Keini India hmarchhak kilah pawh,a kil ber a awmte tan hian,aging rock star kan tih pawh chang ve tawh tho mahsae Eric Clapton te meuh hi chu chahchhuah an la har deuh hmel khawp mai.

Tun tum Eric Martin show ah hian sawi neuh neuh a tam hle mai.Kan media a chak lutuk tawh avang leh social network avang hian ti ti thangva,dik lemlo a tam thei hle,a pawi hle a ni.FB leh WhatsApp a an rawn pholan thenkhatte phei chu amah Eric Martin khan a hre leh ang tih pawh a hlauhawm hlel lo e! A chahchhuaktu Event Management te an fakawm ka ti a,a lo puitu band Boomarang te an fakawm hle bawk.Chubakah lo zai puitu Rosy leh midangte pawh an fakawm e.Kan zaithiamte world class singer Eric Martin-a’n zaipui tlak a a hmu leh Aizawl leh Aizawl crowd a fakna te kha a chhuanawm ngawt mai.A show neihna hmun kha khawpui daifem a nih avangin kal tum tam tak an kal remchang talo niin a lang a,hetiang World class show hi kan dawng chho ve zeuh zeuh tawh thin turah ngai ila,khelmual tha kan mamawh ang bawkin Concert pui thlen theihna tur Hall tha kan mamawhna a lian hle a nih hi.

Eric Martin Zawlkhawpui Show chung changah hian amah Eric Martin deuhsawhna leh fakna thu leng vak a tam hle mai.A zai pui thenkhat lo dem tawk an awm bawk.Lar tak pakhat chu Rosy K.Remsangpuii’n aEric Martin sak tur ‘To Be With You’ a sak khalh tih a ni.Mahse management lam sawi dan chuan amah Eric Martin-a’n  a sawm ang leh hla thlang tura Rosy a sawm a a thlan To Be With You chu an sa dun zawk a ni tih a ni.Management lam thu puan chu dik zawkah ka ngai mai.Dress chung chang sawi neuh neuh pawh a awm.Mut kawr ni a an sawi kha thenkhat chuan mut kawr a nilo an ti bawk.Ka kal velo a,mut kawr a ni emaw,nilo emaw,amah Eric Martin berin pawi a ti lemlo a niang,a zai pui tho chu a nia lawm.

Thenkhat chuan ‘A solo quit lo chauh ,Boomarang kha awm lo se crowd lam tan phurna tur a vang.Professional musician si khati taka a che ho leh a che mawlmang kha mak ka ti.Guitar te kha a perh sual ang nawk nawk a.Aizawl/India chu a dah sang vaklo hle a ang.A performance zawngzawng kha a professional na hmuh tur a vang,’ ka group telna pakhat a mi chuan a ti.A dang leh thungchuan ‘Group hrang hrangah selna awka leh duhkhawplohna kha ka ngaihtuah ve mai mai a.Khatianga amah chauh mai leh mahni ngei a in rem chawp a show a siam thei kha a ropui zia lanna a ni.Kan zaithiamte  hian mahni ngei in perh rem chungin show emaw mipui hmaa zaina ah emaw khatiang khan an ti ve thei ang em?Ka ring rih lo.Acoustic guitar,that hmel lutuk a lang bik lemlo nen chauh pawh miin show a siam thei a nih chuan tlukloh rim chu a nam hrim hrim a ni lawm ni?Kan zaithiam zingah an awm ve ang em?’ tiin a rawn ziak bawk.Engpawhnise,fak pawl leh fak lo pawl chu an awm ang chu,super group an tih meuh a vocalist lo ni tawh leh a pual a The Eric Martin Band te pawh lo nei ve ngat tawhin min rawn kal chilh a show min rawn neih sak kha a lawmawm hle a ni lom ni?

He show zara fiamthu lar tak FB leh WhatsApp a darh zau tak hi a tha hranpa ve tlat : ‘Eric Martin Concert Tanhril a light leh sound changkang tak karah stage hma rawn luahlum pahin mipui chawk phur turin rimawi remin ‘My name is Eric Martin,and what’s your name?’ a rawn ti.Mipui zinga hnung tawk atangin,rui tih hriat tak leh a hriat phak loh hlau a ring theih patawpin ‘Lal Jerome-a,Chaltlang,’ tih hi tha ka ti.A zawttu pawh hian a zawt mak a,mipui khati zozai hming han zawh chu chhan a harsa ve a lawm.Lal Jerome-a’n mipui reh duk tur ngai ngamlo a a rawn in volunteer hi ropui ka ti hranpa ve tlat mai !  RVT etc